Byta-yta Möbelvax och Toppvax


NYHET! Toppvax

Byta-yta Toppvax innehåller linolja, karnaubavax och talk. Vaxet kan användas på alla sugande underlag som matta målade ytor, trä och som slutfinish på redan vaxade ytor.

Toppvaxet har en hårdare konsistens än vårt andra vax och ger en torrare och hårdare yta. Det är lättare att få ett tunt lager av vaxet, och undvika att det blir för tjockt med vax i profilkanter med mera som lätt gulnar..

Toppvaxet är lämpligt som en sista slutfinish eller direkt på Byta-ytas matta linoljefärger i alla kulörer. Det går bra att polera ytan efter torkning för att uppnå en blankare yta. 

Torktiden på kvistar kan vara längre beroende på kådhalt och tjockleken på vaxlagret, därför ska vaxet appliceras tunt och allt överskott torkas av.

Vaxet ger en vattenavvisande sidenmatt yta som kan rengöras med milt rengöringsmedel eller polermedel, typ Fulgentin, som både rengör och polerar ytan.

Underhåll vid behov med nytt vax.


OBS! Linolja kan självantända, alla trasor och svampar måste dränkas i vatten innan de slängs!

Ofärgat möbelvax

Byta-yta Ofärgat möbelvax innehåller linolja, bivax och karnaubavax. Vaxet kan användas på alla sugande underlag, matt färg, trä, textil, betong, tegel, skiffer med mera.

Vaxet är mjukare än toppvaxet i konsistensen och lämpar sig för stora och sugande underlag samt utomhus.

På vår matta linoljefärg rekommenderar vi vårt toppvax om man vill behålla kulören på färgen och få en jämnare glans och mindre gulning.

Stryk ut flödigt med vax över ytan, använd till exempel en vanlig kökssvamp eller en trasa. Låt suga in ca 10 minuter. Tänk på att fett behöver en stund på sig att suga in i underlaget, som en smörklick på ett papper. Torka av överflödigt vax, svampen/trasan skall glida lätt över ytan när det är klart. Låt torka ca 1-2 dygn.

Slipa ytan lätt innan en eventuell andra vaxning.Det jämnar ut glansen om ytan upplevs som flammig efter första vaxningen. Härdningstiden på ytan är dock minst 3 månader, så var lite försiktig med ytan i början.

Vid målning av stora ytor som väggar och paneler som behöver en tåligare yta, använd vår Färgbas med vax som komplement i färgen, se bruksanvisning ”Färgbas med vax”.