Steg 1: Måla


Ytan skall vara ren. Slipa vid behov.

Måla schellack på kvistar om träet är obehandlat eller lackat. Kvistar ger gula fläckar på färgen. Torktiden förlängs också på kvistar som inte spärrmålats med schellack. Måla schellacken tunt, annars syns den som fläckar efter vaxningen.

Måla 1 till 3 ggr och låt helst torka helt mellan strykningarna. Torktiden är ca 1-2 dygn beroende på underlag och torkförhållanden. Den svarta färgen har lite längre torktid.

Lackade, sprutmålade ytor som ska slitas på, t ex stolar och bordsytor slipas helst före målning och behöver 2-3 lager färg.

Det gör inget om ytan blir lite grov med penselränder och ojämnheter. Det är det som ger effekten vid vaxningen. Du behöver därför inte vara bra på att måla eller ha dyra penslar. Spackling behövs heller inte om du vill uppnå spännande effekter.

Färgen går att späda med vatten. Tunn färg ger mindre penselränder och slätare yta, men tjockare färglager ger en mer slitstark yta.Vid målning stora ytor, till exempel bordsskivor, späd gärna färgen med vatten och måla med stor pensel eller roller.  Penseln tvättas med vatten och diskmedel eller såpa.

Alla Byta-ytas färger är blandningsbara med varandra, det är också lätt att få ljusare nyanser genom att blanda en kulör med vitt. Blanda noga, gärna med visp eller mixerstav.

Häll lite vatten ovanpå överbliven färg i burken annars härdar den rakt igenom!

Att tänka på

Gamla brunbetsade möbler och obehandlat trä, speciellt så kallat ”avlutat” kan ibland missfärga det nya färglagret. Säkrast är att måla ett lager schellack före målning. Själv brukar jag måla ett lager färg och låta det torka ordentligt innan nästa strykning. Måla tills missfärgningen slutat. Det brukar räcka med 2-3 ggr.

Var försiktig med den nymålade ytan före vaxningen. Repor och märken framträder med vaxet.

Underhåll av den vaxade ytan

Färg och vax som står helt i mörker, t ex under en blomkruka kan få en gul ton. Fläcken försvinner av sig själv vid exponering av ljus igen.

Ytan tål de flesta fläckar. Hett kaffe och curry kan ge en svag gulning som försvinner av sig själv. Repor av vassa föremål kan bättras med vaxet. Ytan kan underhållas med vax, slipas och vaxas igen eller målas om och vaxas till ny färg om du önskar.

Steg 2: Vaxa


Stryk ut flödigt med vax över ytan, använd till exempel en vanlig kökssvamp eller en trasa. Låt suga in ca 10 minuter. Tänk på att fett behöver en stund på sig att suga in i underlaget, som en smörklick på ett papper. Torka av överflödigt vax, svampen/trasan skall glida lätt över ytan när det är klart. Låt torka ca 1-2 dygn.

Nu är ytan färdig att användas. Ytan tål vatten, vin, svärmors vinbärssylt med mera.

Upprepa ev. vaxningen för önskad effekt. Det jämnar ut glansen om ytan upplevs som flammig efter första vaxningen. Härdningstiden på ytan är dock minst 3 månader, så var lite försiktig med ytan i början.

Ytor som är sugande, t ex obehandlat trä, kan vaxas direkt utan att målas först men får ett annat utseende eftersom träet lyser igenom. Stora ytor som matsalsbord får bäst yta om man slipar med fint sandpapper på första vaxlagret när det torkat. Då slipas vaxet in i färglagret och penselränderna slipas ner. Vaxa sen en andra gång. Polera ev. in ett sista vaxlager med t ex det ofärgade vaxet när allt torkat ordentligt. Ju mer du polerar desto finare och blankare yta.

Varianter

Det går att vaxa flera gånger med olika vaxer. Torka först av vaxet noga så att det finns chans för nästa lager att suga in lite också. Låt torka mellan vaxningarna. Andra vaxningen blir mer transparent än den första eftersom den inte suger in lika mycket.

För mer täckande färg, vaxa 2 ggr med samma vax, låt torka mellan vaxningarna. Du kan också blanda vaxerna för att få önskad färg För att stämpla med skumgummi-stämpel använder du ytterst lite vax som du duttar på stämpeln med en svamp.

Shabby Chic

Vill du ha slitna kanter och ytor kan du slipa både på färgen före vaxning, mellan vaxningarna samt på den färdiga vaxytan. 

Schabloner

Hela färgytan måste ha ett lager vax innan du använder schabloner. Ta ytterst lite vax på svampen och dutta i det utskurna hålet i schablonen. Om du vill ha ett penselmålat utseende kan du dra svampen längs med mönstret.

Kom ihåg att linolja kan självantända!