Byta-yta transparent färgbas/medium


Innehåll: kokt linolja, cellulosalim, bivax, mangansickativ.

Vi har tagit fram ett medium som går att hälla direkt i färgen för att göra väggytan fetare och vaxigare vid målning av mer utsatta ytor som köksväggar, badrum, hall med mera. 

Mediumet ändrar inte nämnvärt färgens kulör eller utseende. Det går bra att tillsättta upp till 50 %, men det räcker med ca 25 % för att ge en kännbar förändring.

Mediumet blandar sig lätt med färgen och det går att späda efteråt med vatten som vanligt för att få önskad konsistens. Torktiden på färgen kan förlängas något eftersom det är mer bindemedel som ska torka.  

Tåligast yta ger möbelvaxet, men det är lite svårt att använda det på stora väggytor och vaxet ger dessutom en blankare yta.

Schabloner:

Hela färgytan måste ha ett lager vax innan du gör schabloner.

Ta ytterst lite vax på svampen eller trasan och ”dutta” i färgen. Dra till sist svampen längs med mönstret för att få ett penselmålat utseende om du önskar det.

Vill du göra schabloner och tejpa ränder och är otålig som jag, kan du göra det direkt efter vaxningen bara du torkat av ordentligt. Blir du inte nöjd med schablonen kan du bara torka av mönstret med en trasa och torka rent med grundvaxet och göra nytt mönster. Om det kommer färg utanför schablonen sudda med grundvaxsvampen. Fiffigt!

Torka av schablonen när du är färdig.

Använd tejp avsedd för användning på nymålad färg.

 

Blötlägg svampar, trasor mm efter användning.

Linolja kan självantända!

Andra användningsområden:

Det går även att använda mediumet som efterbehandling av en redan målad yta. Pensla eller rolla på flödigt med medium och låt suga in ca 10 min. Torka av allt överskott med en frottetrasa eller dylikt. Ytan ska kännas torr. Ytan mörknar något med behandlingen. Eftertorka ett par gånger, det blir lätt lite ojämnt i glansen, men det ger också liv åt ytan och behöver inte vara fel! För mycket medium som inte torkas av ger en klibbig yta, undvik detta!

Tips! 

Måla först med originalfärgen och låt torka.

Blanda färgen med 50 % medium och måla sista strykningen med denna färg. Torka av färgen direkt med en frottetrasa. Ytan blir då vaxig och sidenblank! För extra effekt använd två olika kulörer. Passar utärkt för brädväggar med mera.